Het is 2017 als een meisje van 14, een scout bij een waterscoutinggroep in Nederland, op een rommelmarkt een oud stoffig scheepsjournaal tegenkomt, geschreven door ene kapitein Claes 'Bloedbroeder' Compean.

Scheepsjournaal van de Roze Parel, 6 augustus 1718

De dorst van de bemanning was onbeschrijfelijk. Er was geen zuchtje wind en we waren al weken op zee. Vanuit het kraaiennest werd plots geroepen: “Een schipbreukeling!” Langzaam kwam een vlot met daarop een schim dichterbij... Een stuk wrakhout, met daarop een jongen van hooguit een jaar of 15. De jongen werd aan boord gehesen. Eenmaal opgeknapt begon hij te vertellen: “Kapitein Rozkolora Barbo… zijn schat...". De kapitein en zijn schip waren met man, vrouw en muis vergaan nabij de havenstad Seaewald. Geruchten gaan dat hij met zijn schat het strand heeft weten te bereiken. Ondanks zijn jeugdige leeftijd drong de jongen er op aan het avontuur aan te gaan en op zoek te gaan naar de schat. Wij, op zoek naar dé schat van kapitein Rozkolora Barbo?" Seaewald, is dat niet...?

Het meisje sloeg het scheepsjournaal dicht en pakte haar tas in. 'Op Nawaka ga ik op zoek naar de schat!'

Blokkenschema subkamp Waterval

Ochtend

Middag

Avond
19:30 - 22:30 (soms later)

Maandag 6 aug

Ouderdag

Gondelvaart

Inloop activiteiten

Zondag 12 aug (bezoekersdag)

Floating kitchens

Roeien

Kampvuur:

Wij houden van Waterval’

Prestatietocht nautisch

Maandag 13 aug

Hike scouts

Flessenpostspel/

leidingactiviteit

finales wrikwedstrijden

finales zeilwedstrijden

Dinsdag 14 aug

Piraten smokkelspel

Eindspel/ subkamp sluiting

Sluiting

finales roeiwedstrijden

Woensdag 15 aug

Vertrek deelnemers

Thema en voorbereidingen

Op Nawaka gaan de scouts als piraten strijden om de sleutel die recht geeft op de inhoud van de schatkist bij de waterval. De schat van Kapitein Rozkolora Barbo. Met allerlei onderdelen binnen het programma komen jullie steeds verder in de puzzel die antwoord geeft op die ene vraag: waar is de sleutel van de schatkist?

Jullie enthousiasme en inzet is onmisbaar voor ons. Het thema uitdragen kan je op een aantal manieren doen. Wij vragen jullie om op een aantal onderwerpen actief voor te bereiden op het piratenthema:

1. Neem met je groep een eigen(gemaakte) schatkist mee. Deze plaatsen we van alle groepen bij de subkamptent: hierin ontvang je van ons bijvoorbeeld de post, onderlinge liefdes brieven, uitslagen en mededelingen. Richtlijnen voor de schatkist: LxBxH = 40x30x35, (ketting) slot erop, ring eraan bevestigt, naam van je groep erop, sleuf erin voor de post en waterdicht.
  2. pink_flag.jpgIedere vlet van subkamp Waterval wordt gevraagd om een zelfgemaakte vlag of wimpel in piratenthema te voeren tijdens het varen, waarin roze de hoofdkleur is. Zo zijn we als Waterval herkenbaar op het water en heersen we over de zeeën. Op de eerste subkampendag is de vraag gesteld of we de vlaggen gezamenlijk konden inkopen,maar wij willen graag de creativiteit van de groepen aanmoedigen en jullie vragen om met de scouts zelf vlaggen te maken of als groep te verzorgen dat iedere vlet vaart met een piratenvlag waarin roze de hoofdkleur is.
  3. We vinden het leuk als jullie je eigen piratenkampement ook in thema aankleden. Hier kan je een hoop creativiteit in kwijt. In principe geldt: als het veilig is en leuk mag het. Twijfels? Leg het ons even voor.
  4. Bij een van de spellen bouwen we grote piratenvlotten van meerdere vletten. Daarvoor zijn pionierpalen, spanbanden en autobanden handige attributen om zelf mee te nemen, maar zou je ook kunnen denken aan het maken van een emmerzeil, een boegbeeld of kanonnen. Alles om de overige groepen op het vaarwater de stuipen op het lijf te jagen!
  5. Bij de gondelvaart willen we natuurlijk dat subkamp Waterval de blits maakt en alle boten versierd zijn in piratenthema en knalroze oplichten in de donkere nacht!

Wat kan je voor ons subkamp betekenen?

Bij verschillende programma-onderdelen vragen we jullie hulp om bijvoorbeeld een post te bemannen of om als leiding ook het water op te gaan om een oogje in het piratenzeil te houden. Om diverse vragen te inventariseren zal naar de contactpersonen van de groepen op subkamp Waterval een vragenlijst worden gestuurd. Daarnaast zijn we op zoek naar een aantal specifieke zaken:

We hebben gedurende Nawaka een aantal geocaches verstopt. Deze kunnen gezocht worden als scouts even niets te doen hebben, liever even landrot zijn, of bijvoorbeeld op de ouderdag. We zouden graag een aantal GPS’en lenen zodat alle scouts op zoek kunnen naar de geocaches. Wie kan ons hier aan helpen?

Voor de bouw van een heuse waterval zoeken we een steigerstellage of contacten in de steigerbouw, evenals eventuele contacten in bijvoorbeeld de vijverbouw of bij tuincentra.

Voor aankleding van het subkamp en voor programma-onderdelen zijn we ook geïnteresseerd in contacten in de podiumtechniek / licht&geluid / special effects.

Communicatie, vragen en foto challenge

Veel informatie over Nawaka zal je krijgen via de deelnemersnieuwsbrieven en Nawaka.nl.

We brengen als subkamp vier keer een nieuwsbrief uit die helemaal over Waterval gaat. Daarnaast zullen we naarmate Nawaka dichterbij komt steeds meer met jullie delen via onze eigen pagina op Nawaka.nl en via Facebook en Instagram. Voor vragen gebruikt een echte piraat natuurlijk flessenpost, maar e-meeuwen mag ook.

Terreinindeling

subkamp_indeling.JPG

Foto challenge

Iedere nieuwsbrief komt daarnaast met een nieuwe foto challenge en de foto challenge van deze periode..........WATERVAL! Dus ga allemaal op de foto met een waterval, duik een foto op van jezelf met een waterval op vakantie, wees creatief.  Deel dit met ons op Facebook zodat we alvast goed in de sfeer kunnen komen voor Nawaka 2018!

Tip: attendeer ouders van de scouts ook op onze social media kanalen, dan krijgen ze toch wat van Nawaka mee!

Contact

Instagram: @subkampwaterval