JA, (bege-)leiding moet in het bezit zijn van een Verklaring Omtrend Gedrag (VOG) en deze moet geregistreerd staan in SOL.

Sociale veiligheid binnen Scouting Nederland is vanzelfsprekend en heeft een belangrijke prioriteit om op al die niveaus binnen Scouting goed geborgen te worden. Behalve methodieken hoe je sociale veiligheid bespreekbaar maakt en toepast op ieder niveau, is het aanvragen van een VOG (verklaring omtrent het gedrag) een van de middelen die wij al jaren voor onze vrijwilligers aanvragen.

De landelijke raad heeft in december 2014 besloten dat, in verband met de juridische aansprakelijkheid van ieder bestuursniveau, het verstandiger is om ook ieder bestuursniveau waarop een vrijwilliger actief is, een VOG aan te laten vragen. Om dit allemaal op de juiste manier te kunnen doen en te verwerken is Scouts Online inmiddels aangepast.

Alle leidinggevenden die aanwezig zijn moeten een VOG hebben. Heb je deze nog niet voor je eigen groep aangevraagd, dan moet de groep de VOG voor je aanvragen. Voor de handleiding zie deze link.

Taal / Language