Welkom in de wonderlijke wereld van Subkamp Oase, voordat onze reis begint door het thema, het programma, wie zijn wij en de contactgegevens beginnen we met een klein hoofdstukje aardrijkskunde.

Wat is een Oase?

city.jpg

Een oase is een plek in de woestijn met toegang tot water. Er zijn verschillende soorten oases.

 • Grondwateroases ontstaan door ondergrondse rivieren die naar de oase stromen.
 • Rivieroases ontstaan door een rivier die in een oase stroomt.
 • Bronoases ontstaan doordat water wat uit hoger gelegen bronnen door het gesteente naar de oase stroomt.

Oases komen dus op verschillende plekken voor in de woestijn. Bij bronnen, reliëfrijke gebieden en met name aan de rand van de woestijn. In een oase vind je vooral veel landbouw, want de grond is erg vruchtbaar door het water. De boeren die rond een oase wonen proberen via kanalen het water zo ver mogelijk het achterland in te krijgen, naar de plek waar hun akkers liggen. Zij verbouwen hier vooral dadels. Ook is een oase een drinkplek voor veel woestijndieren, zoals de kameel.

Woestijnen

cactus.jpgEen oase ligt dus in een woestijn, maar woestijnen kunnen er heel verschillend uit zien. Veel mensen denken dat alle woestijnen uit zand bestaan, maar dat is dus niet waar. Slechts een kwart van alle woestijnen bestaat uit zand. De helft bestaat uit stenen of grind. Er zijn vijf verschillende soorten woestijnen:

 • Zandwoestijnen: Deze woestijnen zijn maar weinig te vinden op de wereld en bestaan bijna helemaal uit zand. Bij deze woestijnen is het belangrijk dat de wind de goede kant op waait. Waait de wind de verkeerde kant op dan waait het zand weg en verdwijnt de woestijn.
 • Rotswoestijnen: In deze woestijnen vind je vooral rotsen. Dit komt omdat de wind en het water deze meeneemt naar de woestijn tijdens bijvoorbeeld een storm. Dit wil niet zeggen dat er altijd wind en water in de buurt is van deze woestijn.
 • Grindwoestijnen: Deze woestijnen ontstaan door rotsen en grind die daar al aanwezig zijn. Het materiaal dat het grind bijeen heeft gehouden verwaait en het overgebleven grind vormt de nieuwe bodem van de woestijn.
 • IJswoestijnen: Dit zijn woestijnen in gebieden waar de temperatuur altijd onder nul ligt. Deze woestijnen bestaan bijna helemaal uit ijs Wanneer het geregend heeft verdampt de hitte en blijft het zout uit het zoute water achter.

Wist je dat...?

 • Wist je dat jaarlijks wereldwijd veel woestijngebied bijkomt?
 • Wist je dat de er in Australië ook dromedarissen leven?
 • Wist je dat er vroeger karavaanroutes liepen van oase naar oase?
 • Wist je dat de Tabernas woestijn in zuid-Spanje de enigste woestijn in Europa is?
 • Wist je dat de oases bedreigd worden door bodemerosie en uitdroging?
 • Wist je dat we op Antarctica de droogste woestijnen ter wereld vinden?
 • Wist je dat de kameel niet voorkomt in Afrika?

Het Thema

camel.jpgNa een lange tocht door de woestijn ben je aangekomen in subkamp Oase. Je zintuigen draaien overuren. Ons kleurrijke subkamp, met als hoofdkleur geel, springt eruit. Op het levendige marktplein vindt je een paleis met een minaret die tot de wolken reikt, een wenslamp waar al je wensen in vervulling gaan en natuurlijk is er ook ruimte voor rust en gezelligheid in de khaima tent. Op subkamp Oase is het een mengelmoes geuren en uitdagende activiteiten en elke dag is een beleving op zich… Wij kijken al uit naar jullie komst vanonder de verkoeling van de palmbomen en zullen jullie dan ook gastvrij ontvangen op subkamp Oase!

Wij zouden het super leuk vinden als alle terreintjes op ons subkamp helemaal in de stijl van het oosten, woestijnen, palmbomen en Oases zijn. En daar kunnen jullie ons bij helpen!

thema.png

Maak een Arabisch naambord voor op jullie eigen terreintje!

Om niet te verdwalen tussen alle tapijten, kamelen, palmbomen en zand is het van belang dat jullie een eigen Arabisch naambord maken met jullie groepsnaam er op. Dit bord komt op jullie eigen terreintje en mag zo groot zijn als jullie zelf willen!

Maak een klein bordje met jullie groepsnaam in thema OASE!

Natuurlijk moet er op het marktplein van ons subkamp ook te zien zijn waar elke groep staat, daarom vragen wij jullie een eigen wegwijzer* te maken in thema OASE. MAAK AAN BEIDE KANTEN EEN PIJL, ZODAT WIJ ER 1 KUNNEN AFZAGEN. Daardoor weet iedereen waar ze naar toe moeten voor jullie groep. [*max. 80 cm x 15 cm x 2 cm]

Een eigen kamelen mascotte per boot/bak!

Met de wedstrijden, feesten, hikes en andere activiteiten wil je natuurlijk laten zien dat je op subkamp Oase staat. Dus elke boot/bak maakt of neemt hun eigen kamelenmascotte* mee. (*Denk aan knuffels, opblaasdieren, enz.) Wees hierin creatief! Deze worden ook gebruikt tijdens subkamp activiteiten!

Neem je Perzische tapijten mee!

Neem zoveel mogelijk tapijten mee om het Subkamp en je eigen terrein om te toveren tot een echt sprookje. Uiteraard zullen met deze tapijten ook activiteiten worden georganiseerd waar je ondersteboven van zult zijn. De tapijten moeten na het kamp mee terug genomen worden.

Het Programma

programma.jpgNawaka 2018 staat bomvol met leuke en uitdagende activiteiten. Ook op subkamp Oase hebben we veel tijd gestoken om een zo leuk mogelijk programma te bedenken, waarbij we natuurlijk zo veel mogelijk op het water te vinden zijn. Hieronder zien jullie het blokkenschema van subkamp Oase. In het blauw het centrale Nawaka programma en in het geel het subkamp Oase programma.

 

 

Blokkenschema subkamp Oase

Ochtend

Middag

Avond

Maandag 6 aug

Aankomst deelnemers en opbouw

1. Subkamp opening

‘Een nieuw begin’

Dinsdag 7 aug

2. Hunted

Centrale opening

3.  Ali baba en de 40 rovers

Woensdag 8 aug

Actiedag

Nautische activiteiten (Wrikken)

Leiding activiteit

Donderdag 9 aug

4. KamelenGO!

5. Het Ondersteboven

selfiespel

6. Oliesjeik Casino

Vrijdag 10 aug

Nautische activiteiten (Zeilen)

Feestavond

Leiding activiteit

Zaterdag 11 aug

Open dag / Ouderdag

‘De gondelvaart karavaan’

Inloopactiviteiten bij de ‘Big Bazar’

Zondag 12 aug

Open dag / Bezoekersdag

Kampvuuravond

7. Een tocht naar de Oase

Maandag 13 aug

Nautische activiteiten (Roeien)

8. De bruiloft van Aladin

9. 1001 nacht

Dinsdag 14 aug

Hike dag

10. Tajine Mahal

Centrale sluiting

Leiding activiteit

Woensdag 15 aug

Vertrek deelnemers

 

Contact

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen vooraf en tijdens Nawaka van subkamp Oase? Of vraag je je af hoe andere groepen zich voorbereiden op dit onvergetelijke kamp?  Like dan onze facebookpagina facebook.com/OaseNawaka. Twee weken voor Nawaka zijn we ook op Instagram te vinden @subkamp_oase. Mochten jullie vragen aan ons hebben? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwsbrief

Nog maar een paar maanden tot Nawaka 2018. Bekijk snel de nieuwsbrief met het laatste nieuws over jouw subkamp! Bekijk de nieuwsbrief